Història

La història de l’Associació Nou Horitzó està immersa dins la evolució històrica del nostre país.

Comença a l’any 1975, una època de reivindicacions veïnals i ciutadanes en què la democràcia restaurada fa els primers passos.

1976.  

Recull de signatures  per demanar l’augment de les pensions.

1977.  

Assemblea per manifestar les mancances econòmiques, sanitàries i de serveis socials envers la gent gran.Denúncia a les administracions i a la premsa per l’abandó en que es trobava  la Fonda Ripoll:

“Por primera vez  Los jubilados, juntos en el Guinardó”  Tele Exprés (7-3-1977)

“300 veïns es manifesten perquè l’Ajuntament compri la Fonda Ripoll ,hi faci les obres adequades i sigui  pel  barri “

“Fonda” –asilo con 56 ancianos en el Guinardó. Correo Catalán (21-3-1978)

1978.

Per tenir la força suficient i perquè l’Ajuntament comprés i es fes  càrrec de la Fonda Ripoll es constiueix l’Associació Nou Horitzó amb uns objectius molt clars.

Estudiar les necessitats de la gent gran del barri i planificar la seva solució, tot col·laborant amb els organismes oficials que corresponguin en cada moment

La Fonda Ripoll, del carrer Garriga i Roca 62 i 64 de Barcelona, totalment remodelada, s’inaugurà el 29 de maig de 1982 amb el nom de Residència Municipal del Parc del Guinardó.

Es creà  la Comissió d’ingressos i de seguiment de la Residència Municipal del Parc del Guinardó  i  Nou Horitzó en forma part.

1980.  

Comença una nova etapa per l’Associació.

Participem a la Subcomissió de la vellesa de l’Ajuntament i sóm pioners en l’organització de colònies per la gent gran. Es fan trobades i tertúlies setmanals i es celebren les festes tradicionals en els baixos del Carrer de l’Art 18, local llogat i compartit amb la Parròquia de Santa Isabel  i amb l’Agrupament Escolta Perot Guinarda.

Es reivindica un centre de dia pels avis  que en tenen necessitat.

1984.  

S’inicien els contactes amb ACA, FATEC, i posteriorment amb CONEX I FIAPA.

L’Ajuntament, districte d’Horta-Guinardó, comença a oferir “El servei d’ajut a la llar”. Nou Horitzó, juntament amb les parròquies de Santa Isabel i Mare de Déu de Montserrat, hi participa amb el seu voluntariat repartint el menjar des de la cuina de la Residència del Parc del Guinardó fins a les cases, assistint als malalts, fent-los companyia, netejant els pisos,  fent reparacions casolanes, etc.

1988.  

Nou Horitzó rep el premi “Solidaritat amb els problemes de la comunitat” de l’Ajuntament de Barcelona, (Districte d’Horta-Guinardó).

1989.  

El local del c. Art 18 es posa a la venda, i Nou Horitzó aconsegueix de diferents entitats públiques i privades els diners suficients per adquirir la propietat.  La Regidoria del Districte d’Horta-Guinardó es compromet a fer obres per adequar l’espai. Una Fundació privada paga la instal·lació de la calefacció.

Nou Horitzó ja té local!

El mateix any, es celebra el 1er. Congres  de la Gent Gran de Barcelona, organitzat  per l’Ajuntament i convocat pel Consell Assessor de la Gent Gran, els dies 5 i 6 d’octubre.

1990.

1er. Congres Nacional de la Gent Gran de Catalunya. Es  presenta “El Pla Integral de la Vellesa” de la Generalitat de Catalunya.

Nou Horitzó  participa activament en els dos congressos.

El 26 de maig de 1990 s’inaugura, amb l’assistència de les autoritats, el local remodelat.

S’organitzen diverses activitats al local social: puntes de coixí, pintura sobre  roba, quadres en tres dimensions, tertúlies, Escola de vida, etc. Tot plegat és una forma de donar a conèixer l’Associació, fer nous socis i fomentar el bon  veïnatge. Rebem donacions dels comerciants del barri, i iniciem una col·laboració amb el Mercat del Guinardó. Amb el que treiem de la rifa d’una panera, aconseguim instal·lar el telèfon.

A partir dels anys 90, amb la proximitat dels Jocs Olímpics, neix una època  d’optimisme  a la nostra societat.

En l’àmbit de la vellesa i des del programa de “Vida als Anys” de la Generalitat de Catalunya, comença l’ajuda dels  PADES (Programa atenció a domicili,  equip de suport)

Els serveis socials de  l’Ajuntament comencen a instal·lar les primeres tele-assistències a persones soles, amb salut precària, que surten poc de casa. Nou Horitzó fa la tasca de difusió d’aquestes novetats.

A l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona,  juntament amb  altres associacions, Nou Horitzó signa l’acta de constitució  de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS).

1992.  

Es signa, amb divuit entitats més, l’Acta de Constitució de la Coordinadora d’Entitats del  Guinardó.

Col·laborem amb l’Àrea de Benestar de  l’Ajuntament en un estudi de la situació de la gent gran. Es crea una taula formada per Generalitat, ICS, Ajuntament, Residència Parc Guinardó i Nou Horitzó, per tal de coordinar i optimitzar els recursos existents.

S’organitza un seminari amb l’Associació Alzheimer Catalunya.

Un gran regal. El sabater del C/ Xiprer, soci sense família, atès des dels serveis Socials de l’Ajuntament, visitat al seu domicili per un voluntari de Nou Horitzó i  participant a les colònies d’estiu, fa un llegat solidari a Nou Horitzó, que ens permet tenir diners en reserva.

1993.  

Amb motiu de l’Any Europeu de la gent gran i de la Solidaritat Intergeneracional s’inicia el projecte “Els avis i les avies escriuen contes i els infants els dibuixen”, iniciativa d’una sòcia fundadora per fomentar la relació entre infants i gent gran.

L’Associació Nou Horitzó és reconeguda d’Utilitat Pública per l’Estat Espanyol.

1994.  

Es renoven i actualitzen els Estatuts.

Amb el suport econòmic d’una fundació, Nou Horitzó s’inscriu com  a empresa i contracta a temps parcial una persona fins ara voluntària, que faci la coordinació.

Es signa un acord amb la URL i UAB per a la realització de pràctiques d’estudiants  a l’associació.

1995.

En col·laboració d’una fundació depenent de Càritas, s’inicia un projecte d’ajut a domicili amb copagament dels usuaris, segons la seva capacitat econòmica.

1999.  

Les activitats habituals al local del carrer de l’Art, es van ampliant, els socis i participants també. L’Associació se sent consolidada, i es veu capaç d’oferir algun altre servei.

S’elabora el projecte “Centre d’activitats i suport per a la gent gran”.

Amb l’acord dels socis, en una Assemblea extraordinària, es  lloga un local proper a la Seu Social, C. Garrotxa 27 i 29,  es fan les obres necessàries amb la col·laboració de molts socis il·lusionats. S’ha aconseguit el finançament, ajudat de l’herència rebuda l’any 1993.

S’inaugura el nou centre del carrer Garrotza el dia 8 d’octubre de 1999. L’Ajuntament, la Generalitat i una Fundació, es comprometen a col·laborar econòmicament en el seu manteniment.

Es programen projectes culturals, d’esbarjo i de suport, tallers de memòria i activitats lúdiques a fi de mantenir i augmentar, en el possible, les capacitats físiques i psíquiques dels avis participants.

Per aconseguir més ingressos econòmics, es posen en marxa diferents iniciatives dels socis, entre elles, “El mercadillo de l’avia.”

Per a mantenir tots els serveis programats es contracten dues persones mes, a mitja jornada.

Per altra abandonem el servei d’ajuda a domicili iniciada l’any 1995. Les persones afectades passen a rebre ajut dels serveis socials públic, o a empreses privades reconegudes, segons els seus ingressos

2000.

El projecte “Els avis i les àvies escriuen contes i els infants els dibuixen” es guardonat amb el Premi  Gent Gran de la Fundació Caixa de Sabadell.

2003.

Nou Horitzó celebra els seus 25 anys de servei a la Gent Gran i al barri.

Es fa una festa a la Plaça de Carles Cardó i s’edita un recull històric: Recordem,revisem,planifiquem amb el suport de la Generalitat. També es celebra una festa a la sala de Lluis Companys del  Consell de Districte d’Horta Guinardó de l’Ajuntament.

2004.

Nou Horitzó  representa a Barcelona al VIII Congrés Internacional de Ciutats Educatives a Gènova.

Nou Horitzó rep la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona, que distingeix les entitats que han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i de les virtuts i els valors ciutadans, i que han mostrat la qualitat humana i el civisme com a valors principal en la tasca professional. Aquesta distinció es considera cada any , per acord del Consell Plenari de cada districte i de l’Ajuntament

2005.  

Exposició dels treballs d’Artesania de  l’Associació al Centra Català  d’Artesania.  La col·lecció és fruit dels tallers que s’inclouen en el programa d’activitats  que organitza l’Associació

Es signa el compromís Ciutadà per la Sostenibilitat de l’Agenda 21.

2006.

Nou Horitzó esdevé  centre col·laborador de l’Equip d’Execució de Mesures Penals Alternatives, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya

2007.

Treball de Cooperació Europea en “ Passatges, l’escriptura autobiogràfica  i l’auto narració com a instrument d’enriquiment a adults que passem moments de canvi en la pròpia vida del “Programa de Aprendizaje Permanente”

Es signa el conveni de col·laboració amb l’Associació Catalana de Familiars , Usuaris i Col·laboradors de Centres Geriàtrics Assistits  (ACFUC).

2008.  

La Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) concedeix a Nou Horitzó el  primer Premi del VIII Concurs de Pessebres de Catalunya.

Nou Horitzó rep el premi FIRAGRAN 2008 en l’àmbit Cívic i Social en reconeixement de la seva trajectòria i comprimís envers les persones grans del Districte d’Horta –Guinardó.

 2011.  

Clausura del Centre de Nou Horitzó del C/ de la Garrotxa, 25 davant la complicada situació econòmica que travessa l’entitat, a conseqüència de la crisi global desencadenada .

Les Activitats del C/ de la Garrotxa en traslladen al C/ de l’Art o be al Casal d’Entitats del Mas Guinardó.

 2012.  

Nou Horitzó col·labora amb la Fundació pel Desenvolupament Comunitari en el projecte “ Tell me about your commitment” ( Parla’m del teu compromís social en temps de crisis). Es fan tres  entrevistes a voluntaris i es participa a la trobada de Glasgow.

Participació al projecte “Radars”, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona. Nou Horitzó col·labora amb el districte d’ Horta Guinardó en el desenvolupament del projecte al barri.

 2013.

Participació a la “Comissió del 1714” del Districte Horta Guinardó amb motiu de la Commemoració dels 300 anys del Setge de Barcelona, el proper 2014.